Tuesday, March 22

Tahun 4

Assalamualaikum ~



Alhamdulillah dah tahun ke-4. Baki setahun lebih lagi gitu, insyaAllah. Entri pendek lap habuk sebab lama tak ber-update. Huhuhuhuhu. Ayong mintak maap lerr tak wish tahun baru langsung kat sini. Sibuk yang amat dengan mulanya tahun 4, semua short posting selama 18 minggu. Seteghes dia toksah tanya laa. Penat sampai balik ja lena. 2 minggu sekali ja exam.




Citer tahun 3 dulu pun tak habeh lagi. Hahahaha. Kononnya nak sambung waktu cuti, pun tak bersambung. Punya laa bercuti sakan kat rumah membela berat badan. Tapi naiknye ciput je. Hewhewhewhew. Nanti nanti laa eh bila Ayong dah da masa percuma berlebihan sampai tak boleh tampung, Ayong sambung. [Kalo rajin laa sebenaqnya kan..hehe].




Ermmmm...ni lepak kejap baru selesai siapkan homework. Isnin sampai rabu, standby ngadap homework yang banyak. Huhuhuhu. Ayong ingat nak lena pehtu bangun siapkan, malangnya...tak tenang nak lena oii selagi keje tak siap. Makanya, bila dah siapkan keje, mula laa mata pun letih dah. Masa bilanya nak study ni entah lerr. Huhuhuhu. Jammed.




Sebenaqnya kan...Ayong lapaq sekarang ni sebab keje dah siap, otak pakai banyak tenaga, dan tak tidoq daripada petang tadi lagi. T_T



Dahh...nanti citer lagi...bila rajin. Hahaha. Nak pi makan. Jaga diri, jaga kesihatan, jaga iman. Assalamualaikum.

Sunday, August 23

Kisah Posting Clinical [2] Part 1

Assalamualaikum




second posting - surgery



Posting kedua aku ialah Surgery. Heaven habaq hang. Pesakit ada ikut musim. Plus, pesakit kat wad pembedahan ni lain. Diorang punya check-in lama berbanding wad Internal Medicine. Wad lain, nanti aku buat konklusi lain. Hehehehe. Kita citer sikit-sikit dulu. Aci laa ek.



Time posting ni dalam bulan Disember 2014. Musim cuti sekolah. Mana laa nak ada sangat pesakit baru. Ada tu ada tapi boleh kira dengan jari laa. Kebanyakan pesakit yang dah lama check-in, yang dah buat operation tapi kena tahan untuk follow-up. Ada satu pakcik tu, daripada sebelum start posting sampai ke giliran kumpulan aku, dia masih dekat katil tu. Lama weyh.



Selalu pesakit yang dah lama ni, jarang sangat laa pegi clerking. Kalau boleh tu, selalu cari fresh case takpun pesakit yang baru. Dah takdak sangat baru laa kacau pesakit lama. Huhuhuhu. Maap lerr pakcik, makcik, akak, abang, adik semua ye. Kami budak praktikal nak mahirkan skill lagi nak belajo skill ni semua.



Basically, pesakit kat wad pembedahan ni banyak yang perlukan pembedahan laa of course. Case yang palinggggg senang jumpa - appendicitis. Bersepah laa sampai dah boleh hafal sign and symptom tu. Next entry aku detailkan lagi through pengalaman check pesakit ni. Huhuhu. Next case, gallstone. Ni kedua yang boleh jumpa kat wad tu la. Depends pada musim.



Paling rare case yang nasib dapat - inguinal hernia ataupun angin pasang. Time group aku posting ni, dapat laa 2-3 patient yang ada angin pasang. Aku pernah clerk satu pakcik ni. Peramah gilaaa walaupun masa aku clerking tu waktu on-call malam. Terima kasih pakcik sudi bagi saya tanya macam-macam. Esoknya, aku mintak izin pakcik tu dulu sebelum present dekat lecturer.



Aku clerking jerrr malam tu. Esok present-nya lecturer tanya buat examination tak. Memang tak laaaaa kau nak examine dengan tak tahu macam mana weyhhh. Hahahaha. Jujur je laa cakap tak kan. Kena berleter sikit tapi lecturer tunjuk jugakkk. Hehehehehe. Errrr..segan tu Allah je laa tahu macam mana. Tapi pakcik tu baikkkkkk sangat. Dia cakap takpa nak belajar kan. Terima kasih banyak kat pakcik sebab izinkan. Seram sejuk weyh tapi niat nak belajar, letak tepi lahhh segan tu.



Second case, aku present case ape ntah tapi time tu memang aku tak prepare pun mental. Clerking macam biasa tapi tak ready. Ni sebab geng yang kena pindah satu group ngan aku paksa aku present jugak. Niat dia baik nak tolong bagi full-kan aku punya logbook. Tapi sebab aku tak prepare, tu yang aku bebai lepas present. Mana taknyaaaa...lecturer yang sama tegur apehal aku present macam kelam kabut. Seeeeeeeee...that's why I don't like to present when I'm not well prepared.



Menggigil aku time tu toksah habaq laa. Kena repeat daripada mula. But at the end, logbook penuh jugak. Hahaha. Thanks anyway but next time don't force me to present except if lecturer force me. Aku memilih sikit.



Exam Surgery 2 hari jaa. hari Isnin exam clinical, hari Jumaat baru ngadap teori. Yang best, leader group aku awesome. Tolong member. 2 hari sebelum exam, dia dengan lecturer kena cari pesakit and susun untuk each of us which patient. Petang tu, dia waksap privately inform patient aku ada gastric carcinoma. Terkujat kejap. Finding apa yang nak dapat weyh. Bukan senang. Bukak buku, study je laa dulu basic.



Ahad tu aku ngan geng gerak pergi HSB. Nak mengushar patient kat wad Medical. Ahaaaaaa...kejap lagi aku cite. Alang-alang dah melepak kat HSB, turun laa pegi wad Surgical. Cari patient aku untuk exam tu. Tengok-tengok..eh...ni patient member aku pernah present masa bed side teaching (BST). Tapi lepas presentation tempoh hari, patient dah discharge. But...kali ni re-admitted. Tanya lah kenapa. Infection punya pasal.



Balik tu, aku waksap member yang pernah force aku present tu mintak clerking sheet dia. Nasib baik dia bagi tak banyak songeh. Hehehehe. Bukan copy paste sepenuhnya okayyyy. Ayong tanya jugak tau kat patient tu punya anak. Dah dapat tu, aku complete-kan history tu bagi perfect and nice.


Isnin tu exam. Pagi tu jumpa pesakit tu. Tanya sikit ja. Lepas tu mintak izin nak examine sikit. Anddddd..done. Tunggu untuk present kat examiner ja. First time amek exam okayyy. Sejuk, gelabah semua ada. Patutnya aku orang ke-2 camtu. Tapi lecturer ni, warga Myanmar, pangkat atok dah kalo nak kire laa, dia datang ke patient aku dulu. Sebab masa dia round tu dia nampak aku dulu tanya okey ke tak boleh ke tak. Tak sangka aku jadi orang first. Lagi laaaaaaaaa.



Masa mula ja nak present aku citer laa patient ni re-admitted. Dia suruh citer balik daripada mula tapi sependek yang boleh. Kertas yang kau catit, bukan boleh tengok sepenuhnya. Haaaa..mencabar gila. Lepaih tu, ada laa dia tanya soklan teori sikit-sikit. Alhamdulillah, aku jawab yang mana boleh dan ada yang aku baca tapi ingat huruf depan jerr. Sadis betei. Bila lecturer sebut, baru nak haaaaa...ceiittt.



Panjang pulak citer kali nih. Penat kang membaca. Aku seniri pun kalo baca blog orang, panjang sangat, aku skip. Hahahaha. Sorrryyyyyyy. Aku stop kat sini dulu. Nanti aku sambung lagi citer. Tak habeh lagiii.



Apa-apa pun, jaga diri jaga kesihatan korang. Assalamualaikum.




-azh-

Tuesday, August 18

Kisah Posting Clinical [1]

Assalamualaikum




Medicine Diary



Okey laaaa...banyak masa terluang tak tau nak buat mende, izinkan aku cerita serba sikit sejak mula ber-posting Oktober 2014.



Kalo ikut timeline asal, aku dah tunggu masa nak graduate je daripada satu universiti swasta kat tanah ayaq tapi malangnya dah ditutup. Maka...ramai laa dipindahkan oleh pihak Kementerian Pengajian Tinggi. Kalo korang ikut isu semasa yang tengah kecoh, memang tahu laa kat mana. Tak payah laa aku nyatakan benda yang dah berlalu.



Makanya, Oktober 2014 bermula la perpindahan ke universiti baru. Alhamdulillah pihak universiti sanggup terima kitorang nih. Terasing? Agak laa sebab ye laa..aku tak kenal sesapa dengan rapat. Sekadar tegur lepaih tu buat hal memasing dekat tempat lama tu ada laa. Awkward tu memang ada laa. Huhuhuhu.



First posting aku adalah Internal Medicine dekat Hospital Sungai Buloh (HSB). 3 minggu lewat laa jugak mulakan posting. Tapi...masih boleh kejar dengan separuh nyawa. Hahahaha. Gila kau tak semput...posting 8 minggu..dan ada baki 5 minggu ja nak hambat yang dah tertinggal. Elok pulak yang tertinggal tu topik basic skill, Cardiovascular and Respiratory. Perrgghhh..masak ~



Dalam tempoh nak kejar tu, minggu budak-budak asal bercuti. Jadi, masa banyak dihabiskan buat Medical Diary a.k.a Medical Notes. Padahal beli Oxford Handbook of Medicine study pun settle. Tapi...tak semua orang baca pun boleh ingat. Contoh macam aku..kena buat nota pendek sikit baru paham. [Pendek lahhh sangat..kau combine sampai tiga buku daripada Oxford, Davidson dengan Harrison..pendek sungguh!] Hahahahahaha.



Yang mencabar bagi aku, bila kena buat clerking patient. Ya Allah...nak mintak izin pun punya susah nak mampus. Teruk betui aku nih. Huhuhuhu. Kadang-kadang dapat patient yang best nak clerking. Boleh kata penuh dua muka surat clerking satu patient. Kadang-kadang nak dapat satu muka surat pun payah. Kesabaran tu yang main peranan penting bila clerking.



Bab physical examination lagi laaa mencabar. First time check patient walaupun ada geng jadi chaperon. Ketaq toksah kata laa. Takut tertinggal evidence penting atau kadang-kadang tak dapat petunjuk. Haru gak sebab lecturer mesti tanya apa differential diagnosis kau. Baru third year...dia tanya tu pun boleh bunyi cengkerik kat belakang telinga.



Kadang-kadang, ada laa budak groupmate sama sibok nak join tengok tak pun nak join buat sekali padahal dah tahu kalo boleh satu pesakit dua atau tiga orang tu dah memadai. Aku kena sekali. Dalam hati jangan tanya laaa. Sabaq ja laa layan. Haihhhhhh. Waktu clerking camtu. Kalo waktu bed side teaching lain laa sebab ikut subgroup at least dalam 11 orang.



Penghujung minggu ke-4 dan ke-8 biasanya pulun dok siap Case-Write Up. 2 kes kena cari. Biasanya aku selalu sangat buat 2 hari sebelum kena hantaq. Mula laa tak cukup tidoq bagai. Spesies tak reti buat awal-awal dan tak reti buat pendek-pendek. Kalo tak 22 muka surat satu kes tu bukan aku lerr tu. Selalu kena nganjing ngan budak bilik. Cittt.



Minggu ke-8, minggu exam. Daripada teori sampai ke skill kau di-test cukup-cukup. Disebabkan aku dan geng yang masuk lambat nih, exam pertama, diulang, EXAM PERTAMA, ye..ditangguhkan. Aku mulanya nak jugak protes nak amek jugak sebab tengah fresh lagi otak baru belajar kan. Tapi...apakan daya..dekan dah kata tak boleh..tak boleh lerr. Cuti laa seminggu tu. Orang lain exam, kami cuti. Redha laa weyh. Ada hikmah tu kenapa ditangguhkan.



Panjang pulak cerita. Hahaha. Maap. 5 minggu pun kelam kabut jugak. Sebelum 6 pagi dah kena bangun bersiap daripada Isnin sampai Khamis. Naik bas daripada PJ ke HSB. Pukul 4 petang baru gerak balik. Dah balik, rehat kejap, solat, makan, bersihkan diri, solat maghrib pulak terus sambung assignment. Penat habaq hang.



Jadi...adik-adik yang berminat nak buat bidang perubatan tu...dah bersedia ke nak hadap ni semua? Zaman pre-clinical tak sama macam zaman clinical. Dia punya hectic zaman clinical lagi dahsyat laa. Kalo dah bersedia, sebagai ingatan daripada apa yang aku dah lalui,


  1. Bangun awal sebelum subuh tu memang tak boleh elak walau macam mana sekali pun. Kata nak jadi doktor. Tarak hal kan bangun awal?
  2. Datang awal ke kelas, study laa sikit buat preparation. Kalo malas pun, kau baca sambil lentok laa kejap. Jangan sampai ayaq liuq banjir sudah.
  3. Jangan sesekali ponteng bed side teaching dekat hospital. Masa ni laa kau nak amek ilmu dekat pesakit, masa ni laa kau nak amek ilmu dekat HO, MO, Specialist, Consultant, staff nurse dan yang ada kat situ laa.
  4. Kalo kau ada buat silap ke tak lengkap kau punya clerking tu, dah tak payah susah-susah dok argue. Mintak maaf kat lecturer kau. Tak jatuh pun maruah kau. Dapat ilmu lagi ada laa. Kena marah tu standard laa. Tapi kalo sampai jatuh maruah kau, cakap elok-elok lerr.
  5. Buat kerja awal waktu kalo taknak kelam kabut macam aku. Huhuhuhu.
  6. Buat nota study awal-awal dan sambil tu study laa jugak.


Exam aku? Haaaa..next entry aku cerita. Kita rahsiakan dulu. Hehehehe. Maap lerr terpanjang bercerita. Nanti aku cerita posting kedua pulak. Jaga diri, jaga kesihatan. Assalamualaikum.





-azh-

Sunday, August 16

Simple Hijab - Program Affiliate

Assalamualaikum


Alang-alang tengah bercuti nih, bukak Wicet, tengok member kemain promote kat moment dia. Okey laaa...godek-godek baca mende sket. Padahal sebelum cuti tempoh hari geng kelas ada post jugak kat waksap. Tapi..yelaaa..pakai data henset, line pun siput sedut sebab quota dah abeh..buat bodoh je laa.


Sorry geng sebab tak bukak under kau. Huhuhuhu. Pendek cite, aku promote kat sini je laa dulu. Engkorang baca dulu kat bawah ni. Aku sertakan link jugak untuk korang jenjalan nanti.


Pernahkah anda terfikir untuk memulakan perniagaan tudung tetapi kekurangan modal dan kepakaran? Tak mengapa. Jom sertai program affiliate tudung SIMPLEHIJAB dan berpeluang menjana pendapatan sampingan setiap sebulan. Daftar sekarang melalui link berikut:
Apakah keistimewaan yang dibawakan oleh sistem affiliate kami ini adalah:
  1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan.
  2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok.
  3. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
  4. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen.
  5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 10% bagi setiap pembelian (bergantung kepada jenis tudung) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami.
  6. Tiada had tempoh yang ditetapkan untuk penerimaan komisen bermaksud anda akan tetap menerima komisen selagi mana SIMPLEHIJAB beroperasi.

Apa yang lebih menarik lagi?
  1. Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.
  2. Contoh: Anda mengajak si A untuk menjadi agent. Maka anda akan mendapat komisen sehingga 5% (bergantung kepada jenis tudung) sekiranya si A membawa pelanggan untuk membeli di SIMPLEHIJAB. Sekiranya si A mengajak si B menjadi agent, anda tidak akan memperoleh sebarang komisen sekiranya si B membawa pelanggan untuk membeli di SIMPLEHIJAB.


Berminat? Klik link tadi ataupun SINI untuk study lebih lanjut sebelum join. Takdak paksaan untuk join ke tidak.


K ah...nanti cite lagi. Assalamualaikum.